Evdeki işlerinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, temizlik tüyolarına göz atmalısınız..
Avizeler: Tüylü ve uzun saplı bir fırça ile silebilirsiniz. Elektiriği önceden kesin, merdivenin kaymamasına özen gösterin. Kristaller ispirtolu yumuşak bir bezle silinebilir. Metal ve pirinç alkollü suya batırılmış bezle silinebilir.
Bambu ve beyaz patine mobilyalar: Bambu içine birkaç damla amonyak damlattığınız su ile silebilirsiniz. Bir bardak suya 5 yemek kaşığı konulur. Beyaz patine ise, hafif sabunlu su ile yavaş ama kuvvetlice ovun. Boya, yağ ve mürekkep lekelerini su zımparasıyla temizleyin. Beyazlatmak için biraz çamaşır suyu ile ovabilirsiniz.
Çaydanlıklar: Çaydanlığı kapağı açık olarak bir gün amonyaklı sıcak suda bekletin. Bu leke ve kireç kalıntılarının erimesini sağlar. Kullanmadan önce içindeki havayı boşaltın. Eğer sıcak suyu içinde uzun süre barındıracaksanız suya bir parça tuz ekleyin.
Duvarlar: Yüzeyde asitli ve amonyaklı temizleyiciler kullanın. Çamaşır suyu ile fırçalayın ve durulayın. Bir sünger ile üzerini pudralayın ve lekeler çıkana kadar durulayın.
Etiketler: Plastik ve çelikten çıkartmak için sıcak hava tutun ve sonra çıkartın. Ayrıca, bir barça katı yağ sürün, 15 dakika bekletin ve süngerle temizleyip yıkayın.
Fayans, seramik ve porselen: Sabunlu fırça ile ovalayın, durulayın ve kurutun. Yumuşak beyaz bir tel yardımı ile silin. Zor lekelerin üzerine bir miktar karbonat serpip bekleyin ve silin. Derzlerdeki kiri bir parça tuz veya toz deterjan ile ovabilirsiniz.
Giysiler: Giysilerinizin kötü kokmaması için içine koku pedleri yerleştirebilir veya oda parfümü kullanabilirsiniz. Lavanta torbaları da farklı bir seçenek olabilir.
Halılar: Koton ve pamuk dokumalı halıları sabunlu ve ılık suyla yıkayın, düz bir şekilde kurumaya bırakın. Büyük parça halıları özel köpük ve deterjanlarla temizleyip kuru bir bezle silerek kurutun. Sentetik halılar haftada iki kere elektrik süpürge ile temizlenebilir. 2 yılda bir profesyonel temizlik yaptırabilirsiniz.
Jaluziler: Elektrikli süpürge ile tozunu alın ya da vakumlayın. Bunu yaparken jaluzi çıtalarının aşağı doğru bakmasını sağlayın. Ayrıca, bulaşık deterjanlı suyla silebilirsiniz. Her seferinde bir çıtayı silin ve kuru bezle iyice kurulayın. Jaluziyi yukarı çekip kordonu açığa çıkarın nemli bir bezle silin ve hemen kurulayın.
Küllükler: Evde hem koku hem de görüntü kirliliği yaratan küllüklerin içinde kalan nikotini temizlemek için bez ve tuzla ovun.
Laminat yüzeyler: En iyisi arap sabunu ve yumuşak bir bezle silmektir. Çamaşır yumuşatıcıları da laminat yüzeyi parlatır. Beş litre suya iki kapak koymanız yeterli. Sildikten sonra mutlaka kurulayın.
Mermer zemin: Arap sabunu veya çamaşır deterjanlı su ile silin hemen durulayıp kurutun. Mermer yüzey için koruyucu kullanın.
Nem lekeleri: Nem lekeleri için 30 gr beyaz sabun, 30 gr nişasta, 15 gr tuz ve bir miktar limon suyunu karıştırın ve lekeninüzerine sürün. Bir gece bekletin ve sirkeli su ile yıkayın.
Parkeler: Ahşap parkelerde oluşan kir ve toz lekeleri silmek için silme suyuna bir miktar çamaşır suyu ilave edebilirsiniz. Sonra hafif kuru bir süpürge ile durulayın. Kurulama için mutlaka pamuklu bezle iyice silin. Zor lekeler için suya bir parça amonyak ekleyebilirsiniz.
Cam sürahiler: Cam sürahilerde oluşan beyaz lekeleri çıkartmak için içine beyaz sirkeli su doldurun ve birkaç dakika bekletin. Zor lekeler için sirkeli suya kaya tuzu ekleyebilir ya da limonlu su kullanabilirsiniz. Sürahinizin boynu çok darsa sirkeli suya beyaz pirinç ekleyip bekletin, iyice çalkalayın ve durulayın.
Şamdanlar: Şamdanlarda oluşan mum lekelerini temizlemek için bir süre buzdolabından bekletin ve sonra ılık suyun altına tutun.
Tencere ve tavalar: Teflon tavalar zamanla sararabilir, bunu önlemek için bir miktar çamaşır suyu damlatın. Bir süre hafifçe kaynattıktan sonra önce sıcak, sonra soğuk suyla iyice durulayın.
Döküm tencereler: Sabun beya bulaşık deterjanı ile sıcak suda elde yıkamalısınız. Zor artıklar için bir parça sıcak suyla doldurup 15-20 dk bekleyin ve elde yıkayın. Mutlaka bir bez ile kurulayın, ıslak bırakırsanız paslanabilir. Nemden uzak, seri bir yerde saklayın.
Uhu ve japon yapıştırıcılar: Yapıştırıcıları çıkartmak için önce kalın bir kağıt havluya veya pamuklu beze bir kaç damla aseton damlatın. Uygulamadan önce küçük bir bölgede Lekenin üzerine bastırın ve ovmadan tamponlayın. 1-2 dakika bekletin ve kür uçlu bir kesici ile gevşeyen lekeyi zeminden sökün.
Ütü bakımı: Ütünüzü tabandaki etiket lekesi için düşük ısıya getirin ve bir parça kurutma kağıdının üzerinde bastırarak gezdirin.
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder