Üzümlü kek malzemeleri * 5 fincan kuru üzüm
* 2 tatlı kaşığı vanilya
* 2 tatlı kaşığı tarçın
* Yarım tatlı kaşığı karanfil
* 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
* Çeyrek fincan sıvı yağ
* 3-4 fincan elma suyu veya su veya nane çayı (süzülmüş)
* 1.5 tatlı kaşığı maya
* 6 fincan kepeği elenmiş un
* Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Üzüm, vanilya, baharat, tuz, portakal rendesi, sıvı yağ genişçe bir kabın içinde karıştırılır. Üstünü örtecek kadar su koyduktan sonra birkaç saat veya bir gece bekletilir. 2 küçük veya 1 büyük tart kalıbı yağlanıp hafif unlanır. Ayrı bir kabın içinde maya elma suyunda (veya nane çayı ya da suda) eritilir; içine bir bulamaç halini alacak kadar un katılıp iyice karıştırılır. Üstü örtüldükten sonra kabarması için ılık bir yerde bekletilir. Mayalı karışım iki kat kabarınca üzümlü karışım katılır; krema haline gelinceye kadar iyice karıştırılır. Geri kalanı tuzlanıp karışıma eklenir (Karışım oldukça koyu olmalı; tahta kaşıkla karıştırılınca kaşıktan akmamalı). Gereken koyuluğu bulmak için biraz un veya su katılır. Kalıbın yarısı veya üçte ikisi karışımla doldurulur, üstü örtülüp sıcak bir yerde kabarmaya bırakılır. Kek formanın üst düzeyine kadar kabarınca sıcakça fırında 30-45 dakika pişirilir. Kek kalıbın yanlarından çekilince piştiği anlaşılır.
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder