Malzemeler:250 gr. yagsız iri kuzu kıyması150 gr. kuru patlıcan3 adet kuru kırmızı biber1 çay bardağı pirinçyarım avuç domates kurusu1 adet kuru soğan3-4 diş kuru sarımsakyarım yemek kaşığı biber salçasıyarım yemek kaşığı domates salçası2 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağ veya zeytinyagıda kullanılabilir)1 yemek kaşığı kırmızı pul biber1 yemek kaşığı kuru nane1 adet limonun suyu1 çay kaşıgı karabiber Yapılışı: Patlıcan kurusu ve börkü yıkanıp, kaynar tuzlu suda 5-10 dk. haşlanıp 4-5 kez soğuk sudan geçirilir. Kıymaya yarım fincan su ilave edilerek, suyunu salıp çekinceye kadar sote edilir. Bir yemek kaşığı tereyağı ve ince kıyılmış soğan eklenip soluncaya kadar kavrulur. İçinesıcak su ve salçalar ilave edilir. Etler hafif pişinceye kadar bir iki taşım kaynatılır. Soğuk suda yıkanan pirinçle birlikte patlıcan eklenir.Soğuk sudan geçirilen domates ve biberler ufaltılıp yeterli tuz ile ilave edilir. Kısık ateşte pirinçler açılınca pişirilir. Limon suyu ve ince kıyılmış sarımsaklar da eklenip su ve tuz oranı kontrol edilir. 10 dk. daha kısık ateşte pişirilir, üzerine ısıtılan yağ, pul biber ve nane eklenip karabiberi ilave edilir.
NOT : Patlıcanın yeşil sap kısmına da Börk denir. Yazın kışlık dolma kurusu yapılırken,patlıcanın başı bıçakla alınıp boyuna ortadan ikiye kesilir, ortasındakiodunsu sert bölümü çıkarılır, kalan kısımı kurutulur. Ayrıca oyulan tohumsuz içkısmı ve dolma yapılamayacak patlıcanlar doğranıp hep birlikte kurutulur. Yöredebu patlıcan kurusu ile yapılan yemeğe tarifteki gibi farklı isimler söylenir. Hepsi deaynı yemektir.
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder