Gizem Soysaldı’nın sunduğu Soframız’da 10 mayıs Salı günü Hatice Hanım'ın Mutfağındaydı .Programda Hatice hanım Kuzu Yahni tarifini verdi.
Malzemeler:2 kilo iri parçalanmış kuzu arka but1 adet orta boy kabak2 adet orta boy havuç1 bağ maydanoz sapı1 adet orta boy soğan1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı pul biber1 çay kaşığı karabiber1 çorba kaşığı domates salçası1 çorba kaşığı biber salçası2 kaşık sıvıyağ
Yapılışı:2 kg kuzu eti yıkanarak büyük boy (tercihen teflon) tencereye tek tek yerleştirilerek yağ eklemeden kendi suyunda pişirilir. Suyunu çekip kızarması gerekmektedir. Ortalama bu işlem kısık ocak ateşte 30-40 dakikada gerçekleşecektir. 1 adet kabak, 2 adet havuç yıkanır. 1 demet maydanozun yaprak kısımları kesilerek ayrılır ve yıkanır. İlk olarak havuçların kabukları temizlenir. Havuçlar halka şeklinde iri iri doğranır. 1 adet kabağın da kabuğu soyularak, 1 demet maydanoz ile iri iri doğranır. 1 adet orta boy soğan soyulup yıkanarak iri iri doğranır. Tüm sebzeler orta boy tencereye alınıp orta ocak ateşte 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulmaya bırakılır. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber atılarak sebzeler öldürülür. Ardından 1 kaşık domates ve 1 kaşık biber salçası ile 4 bardak sıcak su ilave edilir. Ortalama 15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Etler suyunu çektikten sonra etlerin 2 tarafı da kızarması için çevrilmesi gerekir. Kızarmış olan etler derin bir tencereye alınarak üzerine kaynatılmış sos ve 1 bardak sıcak su ilave edilerek kısık olan ateşte 1 saat pişmesi gerekmektedir. Kuzu yahninin altındaki su azalır ise üzerine yarım bardak daha sıcak su eklenebilir. Kuzu yahninin sosunun hazırlanması için etleri fırın tepsisine alırız. Etler ayrı bir kaba alındıktan sonra fırın 150 derecede ısıtılır. Tencerede etler ile pişmiş olan sebzeler blendırdan geçirilir. Yoğun kıvamlı bir sos haline gelen sebzeler, etlerin üzerine iyice yayıldıktan sonra etlerin üzeri yanmaması için üzeri folyo ile kapatılır. Isınan fırının içerisine kuzu yahni konularak 15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Amaç etlerin demlenmesidir. Yemeğimiz 8 kişiliktir. Kuzu yahninin yapılış süreci ortalama 1,5-2 saati bulmaktadır.
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder