Damak tadınıza uygun bir tatlı.
Malzemeler: 2 yumurta- 1 çay bardağı sıvı yağ- 1 su bardağı maden suy- 1 çorba kaşığı sirke- 1 fiske tuz- 4 su bardağı baklavalık un- 200 gr. dövülmüş antepfıstığı- 1,5 paket margarin veya tereyağı- 250 gr. nişasta (açmak için).
İçi için: 2 su bardağı süt- 4 çorba kaşığı irmik.
Şerbeti için: 5 su bardağı şeker- 4 su bardağı su- 1 tatlı kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı: Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtaları, sıvı yağı, madensuyunu, sirkeyi, 1 fiske tuzu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde 20 parça koparıp beze yapalım. Üzerlerine nemli bez örterek 1/2 saat dinlendirelim. Sonra bezeleri nişasta serpilmiş bir zemine koyup üzerlerine nişasta serpelim, servis tabağı büyüklüğünde açalım. Açılan her yufkanın üzerine bolca nişasta serperek 10 yufkayı üste serelim. Yufkaları hep birlikte mümkün olduğunca büyüterek ve yufka gruplarını sık sık alt üst ederek açalım. On yufkayı 10 cm.'lik kareler halinde keselim. Bir tencerede sütü ve irmiği üzeri göz göz olana dek karıştırarak pişirip ateşten alalım ve soğutalım. Bu arada diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayalım.
Yufka karelerinin bir köşelerine bir tatlı kaşığı irmikli harç koyup antepfıstığı serpelim, diğer köşeyi üzerine kapatalım. Bütün yufka karelerini aynı şekilde hazırlayıp hafifçe yağlanmış tepsiye dizelim. Yağı eritip 1 dk. kaynatalım. Kayna haldeki yağı kaşık yardımıyla yufkaların üzerine gezdirelim. Baklavayı 170 derece ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Bu arada şerbeti hazırlayalım. Şekeri, suyu, limon suyunu birlikte 10 dk. kaynatarak ateşten alalım. Baklavayı fırından alıp iyice soğutalım. Üzerine sıcağa yakın ılılıktaki şerbeti gezdirelim. Baklava şerbetini emene dek tepsinin üzerini kapatalım. Baklava hamurunun üzerine erittiğiniz yağın tortusunu dökmeyin.
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder